pátek 5. června 2009

Zákazníci a různé příklady

Zákzník se dělí v první řadě na: Mám peníze nebo Nemám peníze. Ti se pak dále dělí a poddruhů je nepřeberné množství. Jako příklad můžeme uvést z první kategorie Mám peníze například závislák, hloupej, nervózní, klidnej, arogantní, tichej, stereotypní, pan nejvíc nejdůležitější. A stejné je to i se zákazníky, kteří nemají peníze.

Dále dělíme zákazníky podle barvy pleti. Nejvíc zákazníků  je zřejmě z Anglie, ale těm šlapou na paty zákazníci z Číny, Indie, zemí blízkého východu. Také se po kasínu pohubuje hodně afroangličanů, afrofrancouzů a prostě černochů. Což vlastně není nic neobvyklého. Lidé všech barev se potulují po celé zemi a jelikož i kasína jsou po celé zemi, není zvláštností že se kasína hemží barvami.

Jelikož můžeme nakombinovat zákazníky podle všech výše uvedených možností, uveďme nějaké příklady.

Číňani. Číňani jsou lidé, kteří milují hazard. Dokážou hrát všechno, o všechno, kdykoli a kdekoli. Číňani mají peníze. Mají tu obchody a kšeftují se vším možným. V kasínech dokáží trávit desítky hodin. I když třeba nemají peníze, postávají u stolů a kochají se hazardem. Takových je však málo.

Mou favoritkou v kasínu je Mo. Je to stará číňanka, které je už přes devadesát let. Kasíno navštěvuje skoro každý den (jako většina číňanů). Mo je však poklad. Chodívá hrát ovocné automaty a semtam se staví na BlackJacku či tříkaretním pokru. Na sobě má tradiční čínský oděv který nosila jako třináctiletá. Tehdy byla pravděpodobně trochu menší a tak jí maličko koukají kotníky. Neustále povykuje a stěžuje si na každého dealer, který jí obere o jejích dvacet liber. jenže ono si to mumlá ve čínštině s mandarínským dialektem, tu a tam se mihne kantonské slovíčko. No prostě poklad. Když jde kolem vašeho stolu, tak na prstech obou rukou ukazuje kolik už prohrála a k tomu vám vykládá na které mšině, jak dlouho hrála a že už tam nepůjde a vy ačkoli jí nerozumíte ani zbla, tak se musíte smát. To, že se jí smějete, jí urazí a ona na vás vyštěkne nějaké kletby o démonech a jde si něco zahrát. V kasínu jí ale skoro všichni mají rádi. Tím skoro je myšleno, že jí má rád každý z personálu, ale mezi čínskými babkami panuje nevraživost jako mezi všemi babkami stejného národa. Stačí aby Mo přišla ke stolu na BlackJack a už se ostatní babky odklánějí a šepatají si a je na nich jasně vidt, jak je otravuje její přítomnost. Není to ale jen Mo. Babky drbou a pomlouvají jedna druhou i s dědkama, takže neustále pozorujete, jak někdo není vítán u stolu a jak je mu to dáno najevo. Ale pro nás je to zpestření směny. Když už jsme u těch starších návštěvníků. Málokdo ze starších má opravdu peníze na velkou hru, takže si chodí zahrát za pár desitek liber. Čínské babky chodí každý den. Když jsem přijel, tak kasíno zavíralo v šest ráno a otvíralo v poledne. V půl jedné bývalo kasíno plné čínských důchodců, kteří hrávají Mahjong, ruletu a BlackJack. Teď máme nonstop, takže kasíno se vyprázdní kolem sedmé osmé (podle dne v týdnu) a začne se plnit kolem jedenácté (myšleno ráno). Pro mě, jako pro dealera, je to únavné. Jejich neustále stejné sázky jsou peklo. Na ruletě si vymění deset liber za dva sloupce žetonů (40 ks) a to rozdělí po stole tak, že každý spin vyhrají 34, 35, 52 a někdy 69 žetonů (to ale jen vyjímečně, tak jednou za dvacet spinů neboli roztočení kuličky). Nejhorší je že jsou malé a nedosáhnou na celý stůl, takže vás neustále žádají o umístění žetonů. Jenže s jejich lámanou angličtinou je to taky dřina, takže po hodině na ruletě si připadáte strhanější než po deseti hodinách na velké hře. Stejné je to na BJ (BlackJack). Tam hrají své minimum na box, což jsou dvě libry a tak dokáží sedět celý den a nakonec odejít s dvackou v plusu. Jejich komentáře u hry jsou také zábavné. Už když si mění dvacku a chtějí dva five (pětilibrový žeton), tak si žádají tů faja (two fives). Když mají eso nebo jedenáct a potřebují obrázkovou kartu na BJ nebo dvacet jedna, tak kříčí KUNDŽAJ. O umístění sázky na ruletě ani nemluvě, neboť tam je teprve kombinací.

K číňanům v kasínu je toho hodně, tak budu další příklady udávat průběžně, ale jako základ k pochopení jejich závislosti na hazardu to zatím stačí.

Žádné komentáře:

Okomentovat